2015. december 30., szerda

Fushimi Inari szentély

Vörös, több ezer tekergőzik belőle egy hegyen, és rókák ékesítik. Mi az?

Hát persze, hogy a Fushimi Inari Taisha, Kyoto leghíresebb szentélye. A város ugyanis híres a rengeteg  buddhista és sintó szentélyéről, melyek közül a föntebb említett az, amit minden Japánba vágyó ismer, hiszen rendkívül látványossá teszi a több ezer piros torii kapu.

Kyoto délkeleti részén, a Fushimi kerületben található. Nagyon jól megközelíthető vonattal, az állomásról pedig édes kis rókák vezetnek minket hőn áhított célunkig.
A szentély egyébként egy a negyven ezer Inarinak, a rizs és szaké istenének szentelt szentély közül, melyek szerte az országban megtalálhatóak. A Fushimi Inari ezek központja, nem véletlenül, hiszen a rizs a japán kultúra egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb!) része.

Az eredeti épület 711-ben épült, de a mostani főépület 15. század végi. A szentély kicsinek nem mondható területén több róka szoborral is találkozhatunk, hiszen ők voltak Inari hírvivői, akik vagy vörös kendőt viselnek, vagy arany színű rizskalászt tartanak a szájukban. Mint említettem, már a vonat állomáson is találkozhatunk rókákkal, illetve a szentélynél is kaphatunk róka- és torii kapu formájú táblácskákat, amikre a jókívánságainkat írhatjuk.


Mielőtt belépnénk a szentélybe, vár ránk a kötelező kézmosás, majd meg kell lengetnünk egy csengőt, ezzel jelezve jelenlétünket az istenségnek.

Senbon torii
A torii egy narancssárga/vörös szentélykapu, mellyel szerte Japánban találkozhatunk. Legyen az egy szikla tetején, vagy az óceán közepén... tényleg bárhol. A szentély mögül pedig két "alagúton" keresztül több ezer darab ilyen emelvény vezet el a 233 méter magas hegyen lévő istenség erdejébe, ezért is hívják Senbon toriinak, "Ezer szentélykapu"-nak. Az út nagyjából két órát vesz igénybe, persze ha nem fényképezkedjük magunkat agyon. :)
Mindegyik kapun megtalálható az adományozó neve és az adományozás dátuma. Érdekes, hogy egy kisebb kapu 400 ezer yenbe, míg egy nagyobb akár 1 millió yenbe is kerülhet.

Ha esetleg elfáradnánk, bizonyos időközönként pihenő helyek is lesznek, italautomatákkal felszerelkezve, illetve bármikor letérhetünk az "ösvényről", és tehetünk egy kellemes kis sétát a bambusz erdőben, ami szintén megér egy pillantást! *-* Néhol pedig nagyon zsúfolt, torii kapukban és rókákban gazdag temetőket fedezhetünk fel.

Egész évben rengetegen keresik fel a szentélyt, hogy gazdagságért, sikerért és jólétért imádkozzanak, esetleg ugyanezen céllal vezérelve kaput állíttatsanak.

Mindenesetre ha Japánban jártok, ez a hely egy igazi must-visit, nem éri meg kihagyni. :)







Forrás: Google, JapanGuide

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése